ثبت در لغت به معنای قرار دادن، برجای بودن، استواری، پایداری، نگاشتن در دفتر و یادداشت کردن است و در کلمات مرکبی چون ثبت نام، ثبت احوال، ثبت اسم تجاری، ثبت اسناد، ثبت املاک، ثبت شرکتها و … در معانی مناسب با هریک بهکار رفته است.
در اصطلاح: مجموعهای از اعمال اداری-حقوقی که طی آن رسما ایجاد، تغییر، زوال و انتقال حقی را در دفاتر ویژه، اوراق و فهرستهایی یادداشت و اعلام میکنند.
۲. مبنای ثبت
مبنای ثبت املاک و نوشتن اسناد را میتوان به زبان، رواج خط و کتابت در جوامع مختلف بشری دانست، اما به تحقیق، نمیتوان گفت که ثبت اسناد و املاک و تعهدات، منجزاً از چه زمانی آغاز شده است.
۳. آیاتالاحکام حقوق ثبت
خداوند در سورهی بقره آیهی ۲۸۲ میفرماید: ای کسانی که ایمان آوردید، اگر وامی به یکدیگر تا سرآمد معینی دادید، آن را بنویسید و باید نویسندهای میان شما به عدالت بنویسد. آیهی مذکور بهصراحت به تنظیم سند و تنظیمکننده و شرایط مربوط به آن اشاره دارد.
۴. تعریف حقوق ثبت
همانطور که ذکر شد، در اصطلاح، مجموعهی اعمال اداری- حقوقی است که طی آن، رسما ایجاد، تغییر، زوال و انتقال حقی را در دفاتر ویژه، اوراق و فهرستهایی یادداشت و اعلام میکنند و بدین ترتیب حقوق ثبت، مجموعهی قواعدی است که اعمال فوق را تحت نظم درآورده و بر آنها حاکم است و دانش حقوق ثبت، آگاهی بر آن قواعد و بررسی و تحلیل و تبیین آنهاست. مراد از حقوق ثبت اسناد و املاک، مجموع قوانین و مقررات مربوط به ثبت اسناد و املاک است و منظور از ثبت، نوشتن قراردادها و معاملات و چگونگی ثبت املاک در دفاتر دولتی (رسمی) است. حقوق ثبت را «شبه مدنی» نامیدهاند.